Randonnée Pengalaman à la cascade ke Susung (jurassique), barrage de Bengoh | Air Terjun PALING BEST de Kuching, Sarawak


Hi & Assalamualaikum Sunchasers | Pada entrée kali ini kami akan ceritakan pengalaman kami ke Chute d’eau Susung yang terletak di Barrage de Bengoh atau calembour terkenal dengan panggilan Monde jurassique. Bengoh Dam ini terletak di daerah Padawan. Amoureux de la nature Kepada là-bas, cet endroit est un must! Voir sangat superbe et vaut le détour. Untuk sampai ke Susung Waterfall, korang akan merasai pengalaman menaiki bateau selama 10 minit dan randonnée lebih kurang 40 minit. Sememangnya, suatu pengalaman yang tak dapat dilupakan !

Perjalanan | Bengoh Dam ni terletak lebih kurang 40 minit dari bandar Kuching, tapi disebabkan kami bergerak dari Le ponceau dans la direction opposée, kami mengambil masa satu jam setengah untuk sampai. Dans l’ensemble, kami profite de notre court voyage en voiture, jalan lapang dan seronok tengok pemandangan sekeliling, tenang je. Sebaik sahaja sampai ke Bengoh Dam, korang akan jumpa pondok pengawal, di situ lah jalan masuk ke Bengoh Dam.

Guide & Bateau | Kami memang dah guide de contact à l’avance iaitu Abang Joe untuk guide kami ke Susung Waterfall. Bayaran yang dikenakan oleh Abg Joe ialah sebanyak RM50 seorang. Dépôt adalah RM50 dan yang selebihnya bayar setelah selesai randonnée. Pakej degan Abg Joe ni merangkumi transfert en bateau pergi dan balik, bateau ke Kampung Sting, droit d’entrée RM 7 dan guide de randonnée ke lokasi-lokasi air terjun. Bagi kami, memang sangat berbaloi harga RM50 seorang sebab Abg Joe memang akan bersama-sama dengan kita randonnée tout le chemin dari awal sampai habis. Yang bestnya, Abg Joe tak lokek berkongsi ilmu dan sentiasa bercerita apabila kami bertanya apa-apa. Dia sabar sahaja melayan kerenah kami berempat yang asyik berhenti untuk ambil gambar. Kepada yang nak randonnée sendiri jeu de mots boleh, cuma kalau korang débutants dan bukan kaki randonnée, meilleur guide ambil untuk rasa lebih confiant. Lagi jeu de mots diorang lebih tahu selok belok tempat ni dan lebih arif terhadap fenomena kepala air.

Pas de téléphone Abg Joe : 0 14-583 0986


Cascade | Ciblez utama kami ke sini adalah jusqu’à pergi ke Susung Waterfall (Jurassic) ! Dalam gambar jeu de mots dah nampak majestueux, apatah lagi kalau pergi sendiri kan ? Dalam perjalanan ke Susung Waterfall nanti, korang akan jumpa beberapa cascades lain yang tak kurang jugak cantiknya iaitu Curtain Waterfall, dan Pean Waterfall. Guide akan minta korang terus ke Susung dahulu, nanti semasa perjalanan balik korang boleh berhenti mandi-manda di kedua-dua air terjun ni. Abg Joe tak galakkan kami mandi di Susung kerana aliran air yang sangat deras. Sebaik sahaja kami sampai ke Susung Waterfall, terus rasa hilang penat mendaki, terasa brouillard air terkena satu badan, nyaman ! Memang habitudes de guérison! Cascade Di Susung inilah terdapat satu akar pokok yang berbentuk seakan-akan buaian yang menjadi port wajib untuk bergambar. Menurut Abg Joe, selalunya kena ambil tourner untuk bergambar di situ sebab orang ramai. Alhamdulillah nak dijadikan rezeki, semasa kami pergi ke Bengoh Dam, hanya ada kami 4 orang untuk hari tersebut. Abg Joe bagagitau lagi jarang-jarang tempat ni kosong, tapi ini mungkin disebabkan keadaan cuaca dan kebetulan clash dengan perayaan Krismas. Perasaan kat cascade ini susah nak digambarkan, tak tahu nak décrire macam mana dia punya ketenangan tu, rasa sejuk dan tenang!

Sentier de randonnée | Di Bengoh Dam ini terdapat satu perkampungan Bidayuh yang dikenali sebagai Dard de Kampung. Mereka ini lah penduduk tempatan yang maintient le sentier de randonnée jusqu’à la cascade ke Susung. Sepanjang perjalanan ke Susung, korang akan melalui jambatan-jambatan buluh, tangga kayu seperti tangga rumah panjang dan pondok-pondok hasil tangan penduduk Kampung Sting. Secara keseluruhan, trail ke Susung boleh dikatakan berada di level pertengahan, tidak terlalu susah dan mudah. Ada beberapa tempat agak raide, tetapi memang ada tangga buluh disediakan. Jenis kasut yang korang pakai sangat memainkan peranan sebab korang akan cross banyak jambatan buluh yang dibawahnya mengalir air sungai yang sangat deras. Kalau pakai kasut yang licin, ada kebarangkalian boleh slip dari jambatan buloh yang sangat étroit sahaja tempat untuk pijak. Bagi yang nak ke toilette, jangan risau ada beberapa tandas di sepanjang perjalanan. Setelah sampai ke Susung Waterfall, kami sepatutnya kembali ke boat et bergerak ke Kampung Sting. Tapi memandangkan kami dah basah kuyup mandi di Curtain Waterfall et hujan mulai rintik, kami minta Abg Joe bawa kami pulang dan tengok Kampung Sting dari atas bateau sahaja. Berdasarkan pembacaan kami, korang kena naik boat dalam 10 minit dan mendaki selama setengah jam lagi untuk sampai ke sana. Dengar kata, piste ke Kampung Sting lebih mencabar dan raide.

Persédien | Selain memakai kasut sukan yang sesuai, korang perlu bawa air yang cukup dan disarankan juga bawa isotonik. Boleh juga bawa makanan seperti roti dan snack untuk makan dalam perjalanan. Abg Joe memang sarankan sangat untuk bawak 100 Plus sebab sebelum ni ada kes-kes randonneurs yang nak pitam dan sebagainya. Korang boleh juga pack baju kering untuk tukar pakaian sebab kalau korang tak nak mandi jeu de mots, brume air dekat Susung Waterfall tu je dah cukup untuk buat korang basah kuyup.

Sekian, itu sahaja perkongsian kami untuk kali ini. La cascade de Susung est sans aucun doute le point culminant de notre voyage à Kuching, Sarawak. Kalau pergi lagi selepas ini pun, kami tak kisah untuk répéter la randonnée ke Susung Waterfall.



Laisser un commentaire