Pengalaman musim sejuk di Hokkaido, Jepun

http://www.pojiegraphy.com/2019/02/pengalaman-musim-sejuk-di-hokkaido-jepun.html

Bila dah masuk hujung tahun, ramai antara kita sibuk merancang voyage untuk tahun seterusnya. Bon, plan sebab bila kita awal-awal kan dapat la harga vol, hôtel atau aktiviti murah. Bukan itu sahaja, kita juga mempunyai masa secukupnya untuk préparent le voyage segala keperluan.

Jika ada antara et yang bercadang nak ke Hokkaido pada musim sejuk, cet article est définitivement pour vous. Teruskan membaca artikel ini untuk tahu pengalaman saya (@neysaassila) ke salah satu destinasi impian orang ramai khususnya yang suka neige.


Pssst. Vol direct Memandangkan sekarang ni dah ada AirAsia X dari Kuala Lumpur ke Hokkaido, senang la kita nak visiter cette île dah kan? Layari laman web AirAsia untuk periksa harga tiket flight anda sekarang!

Donc, retour à Hokkaido. Ceci est mon expérience |
Techniques : Neysa Assila
Photo : Kamil Azim

Hari pertama : Rusutsu Resort

Jam de vol de nuit Aku naik 11.50 dari Kuala Lumpur (KLIA) dan sampai di Nouvel aéroport de Chitose. Aéroport de Sampai je, aku me rafraîchir et commencer mon voyage ici!

Première place aku nak pergi ialah Hôtel Rusutsu. Aéroport de Dari, aku menaiki bas ke Rusutsu (Harga tiket JPY 3 000, perjalanan mengambil sekitar 2 jam).

Sampai je Hôtel Rusutsu, aku terus enregistrement, rafraîchir dan tidak lain tidak bukan, keluar main salji. Salji kat Hokkaido ni memang istimewa bagi aku. C’est doux et propre berbanding dengan snow di tempat lain yang aku pernah pergi.

Rusutsu Resort tak terlampau bondé masa aku ke sini. Ianya terletak di bawah satu bumbung dengan fasiliti lain seperti monorel, kedai-kedai, kolam air panas, kantin, tempat permainan dan banyak lagi.

Il n’y a rien de grand untuk hari pertama. Aku cuma jalan-jalan explore les environs dan tinjau harga nak ski principal, motoneige dan macam-macam lagi.

À ces yang belum tahu, motoneige merupakan salah satu sukan salji di mana penunggang akan membawa moto salji manakala snowtubing pula penumpang akan duduk dalam pelampung dan motor akan tarik dengan kelajuan agak pantas di atas salji. C’est amusant à faire.

Conseil de photographie:
Comment prendre de superbes photos en motoneige ? j’utilise ma caméra d’action préférée et aussi un support de casque pour capturer en toute sécurité des photos époustouflantes.

Harga untuk snowrafting lebih kurang JPY 2 000 manakala untuk motoneige pula ada macam-macam pakej yang disediakan.

Untuk restoran pula anda boleh cuba makanan di Sekka Tei, Rusutsu Resort. Ia menyediakan pelbagai hidangan halal termasuk la daging ayam, lembu dan banyak lagi.

Pastikan anda livre awal-awal kalau nak makan kat sini sebab dirang biasanya prépare un repas halal sur demande/réservation anticipée.

Hari kedua : ski Aktiviti

Inilah masa yang ditunggu-tunggu, principale snow dan ski !

Disebabkan aku tak pernah lagi ski principal sebelum ni, aku sewa pakaian dan peralatan ski di Rusutsu Resort. Terdapat banyak pakej disediakan untuk penyewa dari pakej standard hinggalah premium. Penyewa boleh memilih saiz dan warna pakaian mengikut citarasa masing-masing.

Selain peratalan ski, pengunjung juga boleh sewa peralatan untuk sukan lain seperti snowboard et quelques autres. Anda boleh rujuk maklumat tengok ski mountain di sekitar Rusutsu Resort di sini.

Sebagai première minuterie, aktiviti ski ni boleh tahan susah ya. Ada juga la beberapa kali aku jatuh sampai satu tahap aku memang dah tak kisah orang sekeliling tengok aku jatuh. HAHAHA. Kalau anda jeu de mots pour la première fois, jangan risau sebab ada guide di sekitar kawasan ski yang akan bantu anda.

Pemain ski yang tak pernah ada pengalaman kebiasaannya disarankan untuk guide de location untuk ajar base selama sekitar 1 atau 2 hari sebelum et un ski principal indépendamment. Pakej-pakej lain termasuklah cours privé, groupe d’enfants, snowboard et guide de montagne. Boleh tengok harga di sini.

Lepas selesai ski principal, aku makan tengahari di kantin yang beroperasi di Rusutsu Resort.

Ada pelbagai hidangan yang et boleh pilih. Pour moi, harga dia calembour assez abordable. J’en ai fini avec mon déjeuner. Aku reste sekejap avant le départ et continuez ke aktiviti seterusnya.

Rusutsu Resort – Sapporo

Ada macam-macam tarikan di Rusutsu Resort. Sahaja de ski de Bukan. Anda boleh juga tengok renne yang sangat la chameau.

Aku teruskan aktiviti ke Sapporo. Dari Rusutsu, et un boleh naik bas secara percuma untuke ke Sapporo jika et un invité de la maison merupakan. Perjalanan mengambil masa sekitar 1 confiture.

Jika anda dah puas makan makanan laut dan rasa nak makan daging di Sapporo, boleh cuba hidangan di Gengkhis Khan. Ia dikenali sebagai Mongolie Barbecue dimana hidangan ini terdiri daripada daging kambing dan pelbagai jenis sayur-sayuran. Jangan risau, ianya halal dan selamat untuk dimakan oleh para pengunjung musulman. Baca sini untuk tahu lebih lanjut mengenai Gengkhis Khan.

Untuk penginapan di Sapporo pula aku pilih untuk menginap di Résol Trinité Sapporo. Ia bukan sahaja menawarkan harga yang agak tapi juga abordable lokasi yang agak strategik terletak 10 minit jalan kaki ke Tonukukoji serta berdekatan dengan Marché de Noël de Munich, tour de l’horloge de Sapporo, festival lampu dan bermacam lagi.

Bon, il est temps de se reposer maintenant. Tak sabar nak, explorez davantage le lendemain !

Hari ketiga : Sapporo dan Otaru

Untuk hari ketiga, aku berpeluang untuk ke beberapa tempat iaitu Sapporo dan Otaru. Depuis ramai yang dah pergi Sapporo, aku tak akan cerita panjang pasal Sapporo.

Peu d’attractions yang aku sempat visite ialah Ancienne résidence du gouvernement d’Hokkaido, Parc Odori dan Tour de l’horloge de Sapporo. Visite de Semua anda boleh à distance de marche. Si anda minat ambil gambar, centre-ville de sekitar Sapporo ni agak cantik dan sesuai untuk photographie de rue.

Fait avec Sapporo. Passons maintenant à Otaru. Perjalanan mengambil masa sekitar setengah jam menaiki train. Je suppose que ramai yang belum tahu lagi pasal Otaru.

Tempat pertama aku visite di Otaru ialah Aquarium d’Otaru iaitu salah satu tarikan di Otaru yang menerima sekitar 350 000 pengunjung setiap tahun. Tarikan utama tempat ni ialah peluang untuk melihat sekitar 500 jenis ikan air sejuk dan suam. Pada musim sejuk pula para pengunjung boleh saksikan sekumpulan penguin berjalan di atas permukaan salji.

Haiwan lain yang ada di sini termasuklah dauphin, phoque, pélican dan banyak lagi. Je suis content de voir les animaux dijaga dengan baik.

Selepas visite l’aquarium, le canal aku ke Otaru untuk menaiki bot sekitar sungai-sungai di sini. Sepanjang perjalanan bot boleh nampak deretan bangunan-bangunan lama. Tellement pittoresque !

Untuk makanan pula, anda boleh cuba Restaurant Donburi Chaya Otaru. Masuk sahaja restoran ni, terus J’étais comme « Ah, je me sens chez moi! ». Bukan apa, sebab nampak ramai visiteurs malais, indonésiens et singapouriens datang ke restoran ni. Ia menghidangkan pelbagai jenis makanan halal dengah harga berpatutan. Point positif, ada surau untuk solat. Agréable!

Sekian saja perkongsian pengalaman aku di Hokkaido. Ada banyak lagi tarikan menarik yang ada di sini. Alors, apa tunggu lagi ? Réservez le billet cepat pour votre prochain voyage hivernal !





Source link

Laisser un commentaire