Εξερευνώντας την Κόνιτσα και τις γύρω περιοχές


Πώς τα έφερε έτσι η μοίρα και επισκέφθηκα Δυο φορές την κόνιτσα μέσα σε Δυο μήνες – τρίτη φορά στο σύνολο ύύεε φ ώώ ύο σύνολο – ύύεε φ ώώ ώώ σύνολο ύύεεε φ ώώ σύύύνοert Δεν είναι ένα μέρος που βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών της Ηπείρου παρότι είναι ένας προορισμός που αναπτύσσεται συνεχώς, συνδυάζοντας αυθεντική Ηπειρώτικη ενέργεια με φυσική ομορφιά και ιστορία και μπορεί να γίνει μια στρατηγικά υπέροχη βάση για εξορμήσεις και δραστηριότητες στον Εθνικό Δρυμό Βίκου – Αώουτα Μαστοροχώριατα ατμόλουτρα του Αμάραντου και τη Βασιλίτσα για χειμερινά σπορ. Πάμε να κάνουμε ένα ταξίδι στην Κόνιτσα;

Η Κόνιτσα

Η κωμόπολη της κόνιτσας ανήκει στην περιφέρεια ηπείρου, βρίσκεται 500 χλμ περίπου από την αθήνα και 64 χλμ απ. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα που σημαίνει ότι ανεβαίνοντας στην Άνω Πλευρά της πόλης μπορείς να απολαύσεις την απεραντοσύνη της πεδιάδας που διακόπτεται μόνο από τα τρία ποτάμια που τη διασχίζουν,τον Αωό, τον Βοϊδομάτη και τον Σαραντάπορο.

👉 Μπορεί να σε ενδιαφέρει :

Η ευρύτερη περιοχή της Κόνιτσας, με τα πολυάριθμα χωριά της, την καθιστούν έναν από τους πιο προσφιλείς προορισμούς για τους λάτρεις της εξερεύνησης, του θρησκευτικού τουρισμού αλλά και των δραστηριοτήτων. Έχει πλούσια παράδοση, γραφικούς οικισμούς αλλά και φυσικά τοπία κατάλληλα για πεζοπορίες, ποδηλασίες, ορειβασία, διαδρομές off road, ράφτινγκ και πολλά ακόμα!

👉 Διάβασε επίσης : Για ράφτινγκ με την Via Natura

Πού μείναμε

Μιας και στην συγκεκριμένη εκδρομή, ήμασταν μεγάλη παρέα επιλέξαμε ρ « Station de montagne de Lotos » και λόγω των όμορφων ξύλινων σπιτιών που διαθέτει αλλά και της στρατηγικής τοποθεσίας του, πέντε λεπτά από την πόλη της Κόνιτσας, μέσα στην ήρεμη φύση. Θα βάλω 4 αστεράκια.

Εξερευνώντας την Κόνιτσα

Στην Κόνιτσα, κάνεις στάση στην Πλατεία και πίνεις καφέ για να ξεκινήσεις την ημέρα σου – πού αλλού- μα στο εντυπωσιακότατο, και παρακαλώ μοναδικό μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το ξακουστό γεφύρι της Κόνιτσας. Το γεφύρι είναι πραγματικά εντυπωσιακό ειδικά όπως εναρμονίζεται με το πράσινο των βουνών και τα νερά του πο. Διασχίζοντας το και φτάνοντας στην απέναντι πλευρά του (που κατά την γνώμη μου έχει και πιο όμορφη οπτική για φωτογραφίες) ξεκινάει το δίωρης διάρκειας μονοπάτι που καταλήγει στην Μονή Στομίου.

Συνεχίζουμε με την Μονή Παναγίας Μολυβδοσκεπάστου που χτίστηκε το 668 από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Δ’ Πωγωνάτο και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου αλλά και για όσους ενδιαφέρονται στην Κόνιτσα βρίσκεται και το πατρικό σπίτι του Γέροντα Παίσιου.

Η νέα πόλη της Κόνιτσας δεν έχει πολλά να προσφέρει ωστόσο περπατώντας στα πέτρινα καλντερίμια στην Άνω πόλη της Κόνιτσας μπορείς να θαυμάσεις πετρόχτιστα σπίτια, δείγματα Ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής αλλά και το highlight της Οθωμανικής περιόδου, το συγκρότημα της Χάμκως.

Κοντινά μέρη για να επισκεφθείς

Ζαγοροχώρια

Προσωπική λατρεία, τα Ζαγοροχώρια τα έχω επισκεφθεί σίγουρα πάνω από πέντε φορές και ποτέ Δεν σταματάω να ανακαλύπτω κάτι καινούριο. Βρίσκονται μόλις 40 λεπτά από την κόνιτσα και η Διαδρομή είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Τι να πρωτοκάνεις στα Ζαγοροχώρια ; Στάση στην Πλατεία της Αρίστης για καφέ ; Περπάτημα στο Μεγάλο Πάπιγκο και στάση για καφέ και γλυκό στο « Κουκουνάρι » ; Φαγητό στο « Δια » στο Μικρό Πάπιγκο και μετά καφεδάκι στο « Πινόκιο » με θέα την Αστράκα ; Εξερεύνηση στα λιγότερο γνωστά χωριά, όπως το Τσεπέλοβο ή το Καπέσοβο; Je pourrais continuer indéfiniment.

👉 Διάβασε : Ταξίδι το καλοκαίρι στα Ζαγοροχώρια ; ΝΑΙ !

Μαστοροχώρια

Τα Μαστοροχώρια είναι το άκρως αντίθετο από τα Ζαγοροχώρια. Καθόλου τουριστικά, ήρεμα, έχουν μια ενέργεια Διαφορετική, σε τραβάνε πίσω στον χρόνο. Τα χωριά των “μαστόρων” αυτών που ασχολήθηκαν όχι μόνο με το χτίσιμο αλλά και με τις τέχνες, μοιάζουν σ. Kάθε χωριό ήταν γνωστό ήταν γνωστό για μια ιδιαίτερη ειδικότητα. Η Πυρσόγιαννη είναι το χωριό με την πιο εύκολη πρόσβαση και ακολουθούν η βούρπιανη, χιονάδες, ασημοχώρι, γοργοπόταμος, η ο. Στην άλλη πλευρά του Σαραντάπορου , ΓαναδιόΠουρνιά, Καστάνιανη, Λαγκάδα.

Πλέον ελάχιστοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι αυτών των χωριών, ωστόσο τα Σαββατοκύριακα και τις γιορτές σίγουρα θα βρεις κάποιο καφενείο να πιείς τον καφέ σου και κάποιον κάτοικο να σου πει ιστορίες από τα παλιά.

Ατμόλουτρα Αμάραντου

Το χωριό του Αμάραντου βρίσκεται στα Ελληνοαλβανικά σύνορα σε υψόμετρο 1 100 μέτρων, περίπου μισή ώρα έξω από την Κόνιτσα. Η ΔιαΔρομή είναι πανέμορφη, μέσα στο πράσινο και την ηρεμία των βουνών μας και οι κ κ κό κατατα nation culture πολύ κ κ κατατατιorm culture πολύ κ κ.

Συνεχίζοντας την διαδρομή και περίπου ένα δεκάλεπτο πιο μετά, θα σετάς Οικισμό των Ατμόλουτρων Αμαράντου, ο οποίος βρίσκεται σε υψόμετρο 1260μ. Αποτελείται από μια otst Ατμόλουτρα.

👉 Διάβασε : Εκδρομή στα Ατμόλουτρα του Αμάραντου

Γεύσεις που προτείνω

Το Πεκλαρίτικο Στέκιόπου απολαύσαμε και την διαδρομή μέχρι να φτάσουμε στο χωριό Πηγή (Πεκλάρι), και τον υπέροχο, παραδοσιακό χώρο αλλά και τις γεύσεις (ευχαριστούμε Ειρήνη για την πρόταση).

« ΤόρηGolden 86 – Konitsa, restauration rapide για κάτι νόστιμο στο χέρι.

Για καφέ και χειροποίητα γλυκά, το « Κουκουνάρι » στο Πάπιγκο είναι doit.

Kαλά να περάσεις !

Εβίτα

Vues des publications : 16

Laisser un commentaire