το παλικάρι – thegreektraveller.com


. . εκεί μετά από 17 και κοίταζα την θέα στη Πολυφύτου. , η , ήταν , Αγίου Γεωργίου.

, Κοζάνη, Πολυφύτου, , , Πολυφύτου, Αναστάς, , Φώτης Κόντογλου
Πολυφύτου και η μεγάλη γέφυρα

Το χωριό λέγεται Νεράιδα. είναι παλιό. είναι γραφικό. , Πολυφύτου και την έξοδο στις λίμνης. χωριό χτίστηκε μετά τη δημιουργία του Πολυφύτου, 1970, . παλιό χωριό στην Τουρκοκρατία λεγόταν Σου, , . , γι αυτό όνομα .

βυθισμένο χωριό – και κατά συνέπεια και το – φτιάχτηκε κυρίως από πρόσφυγες από περιοχή του Πόντου και ειδικά από το χωριό Πουνάρ, περιοχής Έρπαα, οποία στην αρχαιότητα λεγόταν Ηράκλεια. που έφτιαξαν τη Νεράιδα ήταν χωριανοί και συγγενείς του Παπαδόπουλου.

είναι το παλικάρι που λέγαμε…

1895 1915 , Εργασίας. Αναστάσης έστησε ένα σώμα αντάρτικο στο βουνό Τσάμ , εμποδίσει . θρυλικός Πόντιος ντεσπεράντο – ήγουν απελπισμένος – είχε φτιάξει κανονικό στρατό στα και με καταδρομικά προσπάθησε να εμποδίσει της σφαγές Ποντίων, μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών. ένας λαϊκός ήρωας του Πόντου, ο επονομαζόμενος Αναστάς, Μέγας Αναστάσης.

, Κοζάνη, Πολυφύτου, , , Πολυφύτου, Αναστάς, , Φώτης Κόντογλου
Κοτσά Αναστάς, στη Νεράιδα

. Τούρκοι Τσέτες του έστησαν ενέδρα στο χωριό Εζενούς 2 1922 …

ήταν ακόμη ένας αφανής ήρωας της ιστορίας του Ελληνισμού, αν οι συγχωριανοί του στη Νεράιδα του έστηναν ένα ταπεινό μνημείο και αν ο κύριος Παπαδόπουλος έγραφε την ιστορία του, για να τη διαβάζουν οι ταξιδιώτες της Μακεδονίας.

κάμποσο και κοίταζα το ψηφιδωτό με τη μορφή του παλικαριού από τον Πόντο, ντυμένο με τα ρούχα της χαμένης πατρίδας του, να κοιτάζει τα μελανά νερά της λίμνης και τα σύννεφα του απόβροχου που κατέβαιναν από το βουνό Τίταρος, με τους “αρχαίους ανθρώπους της Ανατολής” του Κόντογλου. σκέφτεται και το παλιό χωριό που θολό βυθό της λίμνης, μια δεύτερη χαμένη πατρίδα …

Voir également

Πλαστήρα, , , , Ταυρωπού, Πλαστήρας, ,

τον Αναστάς ψιλόβροχο. περιέργως θυμήθηκα το γνωστό τραγούδι της Τραπεζούντας:

, Κοζάνη, Πολυφύτου, , , Πολυφύτου, Αναστάς, , Φώτης Κόντογλου

«… Ρωμανία πέρασεν η Ρωμανία επάρθεν,

Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και άλλο…»

Source link

Laisser un commentaire